fbpx
Voorbeeld uit de praktijk

Het is haar schuld!

“Mijn vrouw heeft contact met andere mannen, door haar is onze relatie nu kapot!”. “Mijn vrouw is alleen maar bezig met  de kinderen, zij heeft geen tijd meer voor mij. Door haar gedrag gaat ons huwelijk kapot!”

Zomaar 2 voorbeelden die ik in de praktijk tegengekomen ben. Vaak vliegen de beschuldigingen over en weer. ‘Het is jouw schuld, want…”, “Nee, dat is niet waar, het is jouw schuld, want…”. Allerlei voorbeelden zijn makkelijk op te halen om kenbaar te maken dat het vooral niet jouw schuld is. En natuurlijk is het niet oké als je vrouw contact heeft met andere mannen of als je vrouw zich helemaal op de kinderen stort, maar heb je als eens naar jouw aandeel gekeken?

We zullen eens kijken naar het eerste voorbeeld..

In de situatie waar de vrouw contact had met andere mannen, kwam dit voort uit het feit dat zij geen erkenning vond/kreeg bij haar man. En erkenning was nu juist wat voor haar heel belangrijk was. Daar zijn we natuurlijk op door gegaan, want waarom vindt zij het zo belangrijk om die erkenning te krijgen van haar man? Ook daar zat natuurlijk weer iets achter en door nog verder te gaan kijken kwamen we pas uit bij de kern. Eigenlijk gaf zij zichzelf helemaal geen erkenning, vond zij zichzelf, door allerlei oorzaken, ook niet zoveel waard. Dat was dus de reden waarom zij zo op zoek was naar de erkenning van buitenaf. Het contact met de mannen is dus gewoon een symptoom van het probleem en niet het daadwerkelijke probleem.

Dit gaf voor dit stel al een heleboel duidelijkheid. Nu lijkt het of het probleem dus daadwerkelijk alleen bij de vrouw lag. Maar dat was niet het geval. Ook bij de man speelde er dingen, nadat we die samen ook in kaart hebben gebracht kwam er in hun relatie een hoop duidelijkheid. Het was natuurlijk niet direct allemaal opgelost. Doordat ze beide met hun eigen issues aan de slag zijn gegaan en begrip hebben gekregen voor de issues van de ander, zag ik ze in de sessies erna elke keer weer dichter naar elkaar toe bewegen.

Vaak wordt er door partners een schuldige aangewezen. Het is natuurlijk wel de makkelijkste weg, want als je de ander de schuld kunt geven, dan hoef je niet naar jezelf te kijken. Relatietherapie heeft daarom ook alleen maar zin als beide partners naar het geheel willen kijken, dus naar zichzelf en naar elkaar.

Lopen jullie tegen problemen aan en willen jullie toch samen verder? Wacht dan niet langer en neem contact met me op!

Wil jij graag kennismaken en overleggen welke hulp het beste bij jou past?