fbpx

Relatietherapie?!

Soms gebeurt het dat je als partners uit elkaar gegroeid bent, elkaar wat kwijtraakt in de relatie. Of misschien hebben jullie wel regelmatig knallende ruzie en loopt de communicatie helemaal niet lekker. Hoe de problemen ontstaan zijn kan natuurlijk verschillen. In de ene relatie sluipt het er langzaam in en bij de andere is een ingrijpende gebeurtenis de oorzaak van de verwijdering. Hoe het ook komt, toch voelen jullie ook ergens nog wel liefde voor elkaar en willen jullie je relatie niet opgeven.

Vaak wachten partners lang voordat ze eindelijk de hulp inroepen van een relatietherapeut, spelen de problemen eigenlijk al jaren. Of jullie nu net de problemen ervaren of merken dat het al langer speelt, wacht niet langer. Relatietherapie is er voor matige tot ernstige problemen. 

Het doel

Het doel van de relatietherapie is om samen te kijken hoe de problemen zijn ontstaan, wat zit er nu achter? Bijvoorbeeld je partner is vreemdgegaan. Hij of zij heeft je enorm gekwetst. Maar wat wil je partner nu eigenlijk bereiken met dit gedrag, wat levert het op? En aan de andere kant, wat kost dit gedrag? Natuurlijk hoeft er niet een derde in het spel te zijn. Communictieproblemen of zelfs geen communicatie, een grote verwijdering tussen jullie, is nog veel vaker een probleem in een relatie.

Meestal ligt er onder de patronen een bepaald communicatiepatroon dat jullie niet helpt, maar meestal tegenwerkt. Wat ik vaak hoor in de praktijk is ‘Hij doet dit…’, ‘Zij doet dat…’. We weten vaak heel goed wat de ander niet goed doet in de relatie, maar naar onszelf kijken is soms best lastig. Als partners hebben jullie beide een aandeel in jullie relatie. Dus wat de ene doet heeft direct een gevolg op de ander. Doordat er misschien wel vaak ruzie is, of jullie je misschien juist van elkaar afkeren, vergeten we te kijken naar wat het probleem nu echt veroorzaakt.

Maar goed, als we dan weten wat er eigenlijk achter steekt, dan is dat natuurlijk een mooie stap. Maar ja dan zijn we er natuurlijk nog niet, want hoe kunnen jullie er nu mee verder? Ook daar gaan we samen mee aan de slag, zodat jullie je relatie een nieuwe boost kunnen geven. 

Vragen of consult plannen? Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek!

Opbouw van de therapie

Het vrijblijvende kennismakingsgesprek

Tijdens dit gesprek maken we samen kennis en bespreken we waar jullie tegenaan lopen in het kort. Dit gesprek kan telefonisch of via videobellen. Na dit gesprek bepalen we of we het eerste geprek inplannen of niet.

Het eerste gesprek

Tijdens het eerst gesprek maken we samen kennis en vertellen jullie je verhaal, jullie geschiedenis en waar jullie tegenaan lopen. Naast het vertellen van jullie verhaal is het belangrijk dat jullie beide er echt nog voor willen gaan. Dat er commitment is, want als die ontbreekt, gaan we niet verder met de therapie.

Zodra jullie je verhaal hebben gedaan, kan ik een inschatting maken of jullie hulpvraag binnen mijn competenties valt. Daarna maken we een afspraak voor het volgende gesprek.

De vervolggesprekken

Het tweede gesprek bestaat meestal uit 2 individuele gesprekken van 45 minuten. We bespreken tijdens het eerste gesprek of dit voor jullie van toepassing is. De relatietherapie zal hoofdzakelijk bestaan uit gesprekken met beide partners. Indien nodig kan het voorkomen dat er een sessie met jullie afzonderlijk plaatsvindt. De eerste gesprekken zullen (twee)wekelijks plaatsvinden. Zodra het wat beter gaat, gaan we meer tijd plannen tussen de sessies.

Hoewel relatietherapie kortdurende therapie is, is er niet altijd op voorhand precies af te spreken hoeveel sessies er nodig zijn. 

Tijdens de sessie maak ik gebruik van verschillende methodieken. Aan de hand van jullie verhaal kies ik de best passende methodiek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan EFT, Gottman, systeemtherapie, hechtingstheorie e.a.

Het afrondende gesprek

We bespreken samen tijdens de therapie regelmatig hoe het gaat. Zodra jullie het gevoel hebben dat jullie samen weer verder kunnen of samen besluiten een andere weg te kiezen, ronden wij het traject af. Vaak is het prettig om nog 1 gesprek te plannen voor over een half jaar. Indien er tussentijds toch weer een behoefte ontstaat, dan is het natuurlijk altijd mogelijk om weer een gesprek in te plannen.

De kosten en vergoedingen

Wil jij meer weten over de kosten en vergoedingen van relatietherapie? Klik dan op onderstaande button om op de pagina van de tarieven uit te komen.

Willen jullie graag hulp? Maak dan nu een afspraak voor een kennismakingsgesprek of plan direct een eerste consult!