fbpx
zoek de boef

Zoek de boef

‘Jij…’,    ‘Nee, jij…’,         Nee, JIJ…’,          NEE, JIJ…!’

Je kent het vast wel. Niet jij maar die ander, die is de schuld, de oorzaak van het probleem. Ik zie het in de praktijk regelmatig gebeuren. Er gaat iets mis en de ander is daar de schuld van. ‘Als jij niet…, dan had ik niet…’, is er ook een mooi voorbeeld van.

Dr. Sue Johnson noemt dit communicatiepatroon ook wel “Zoek de Boef”. Het kenmerkt zich in het over en weer aanvallen, beschuldigen en veroordelen. Meestal zetten we dit communicatiepatroon is als we ons gekwetst voelen door de ander en we daarom uit zelfbescherming maar de aanval kiezen.

Af en toe een keer de ‘Zoek de Boef dans’ inzetten is helemaal niet erg. Alleen, als dit het nieuwe normaal wordt in de communicatie tussen 2 partners, dan ontstaan er wel problemen. Ik zie regelmatig in de praktijk dat dit patroon in de loop van de tijd alleen maar nog sneller geactiveerd wordt en het gaat escaleren.

Tijdens relatietherapie

Tijdens relatietherapie wordt dit patroon vaak al snel duidelijk. Als therapeut laat ik dan de partners bewust worden van dit patroon. Bewust worden van de cirkel waar ze eigenlijk maar in rond blijven rennen.

Door de bewustwording neemt vaak de heftigheid al wat af. Partners gaan het herkennen en erkennen. Dat is een mooie eerste stap. Van daaruit laat ik de partners dit patroon als ‘de vijand’ accepteren. Want op het moment dat ze niet elkaars vijand zijn, maar ze het patroon als de vijand zien, kunnen ze de cirkel doorbreken en samen tegen de vijand gaan knokken, i.p.v. tegen elkaar.

Tijdens individuele therapie

Ook tijdens individuele therapie kom ik de ‘Zoek de Boef’ tegen. Je ziet vaak dat de cliënt niet de verantwoordelijkheid bij zichzelf kan of wil zoeken voor de problemen waar hij tegenaan loopt. Altijd is iemand anders de schuldige, de hele wereld is tegen hem. De wereld is op dat moment dus de Boef. Ook daarbij ga ik samen met de cliënt dit patroon onder de loep nemen. Samen gaan we op zoek naar hoe het probleem ook vanuit een ander perspectief bekeken kan worden en wat de client er zelf aan kan doen. De Boef kan er namelijk wel zijn, maar de cliënt heeft de keuze hoe ermee om te gaan.

Herken jij dit patroon nu ook in jouw relatie, in jouw leven? En wil jij er iets aan veranderen, neem dan gerust contact met me op.

Wil jij graag kennismaken en overleggen welke hulp het beste bij jou past?