fbpx

Geluk

Als ik aan een cliënt vraag: ‘Wat zou je graag willen bereiken aan het einde van het traject?’, dan is antwoord vaak: ‘Ik wil gelukkig worden.’.  Eigenlijk is dat niet zo gek, het zou gekker zijn als iemand zou zeggen dat hij ongelukkig wil worden. Maar wat is dat nou geluk? Of gelukkig worden?

Het antwoord op die vraag is vaak heel lastig te beantwoorden. Want geluk is voor iedereen anders. Het is dus altijd heel erg belangrijk om verder te vragen op zo’n moment. Wat is er voor de cliënt nodig om gelukkig te worden.

De betekenis van geluk

Als je kijkt in de Van Dale, dan staat er:

  • Gunstige loop van omstandigheden = voorspoed
  • Aangenaam gevoel van iemand die zich verheugt

Nu is het eerste punt iets wat jij niet altijd zelf in de hand hebt. De omstandigheden kunnen namelijk wel eens niet gunstig zijn, je hebt daar niet altijd zelf invloed op. Het tweede punt heb je veel meer zelf in de hand. Je ergens op verheugen is vaak een stuk gemakkelijker zelf te realiseren. Het stellen van doelen helpt je daarbij.

Doel

Geluk is vaak eigenlijk een bijproduct van de weg naar het doel. Op het moment dat je je doel bereikt is en je vreugde wegebt is het vaak ook weer nodig om een nieuw doel te hebben. Denk maar eens aan een vakantie. Je hebt een doel, een fijne vakantie. Vaak genieten mensen meer van de weg naar de vakantie, de voorbereidingen en het verheugen op de vakantie, dan van de vakantie zelf. Op het moment dat ze dan weer thuis komen is het doel behaald, de vakantie zit erop. Er wordt vanaf dat punt vaak al weer nagedacht over de nieuwe vakantie. En dat wordt dan meteen het nieuwe doel.

Waarden

Om geluk of het geluksgevoel te ervaren kan het heel fijn zijn om nu eens goed te kijken naar wat jij nu belangrijk vindt. We spreken dan over waarden. Welke waarden zijn voor jou belangrijk? Als je bijvoorbeeld de waarde ‘avontuur’ heel hoog hebt staan en je gaat een vakantie boeken, dan is het niet verstandig om een all-in vakantie aan het strand te boeken. Een rondreis door Nepal zal je naar alle waarschijnlijkheid veel meer opleveren. Als de waarde ‘rust’ heel erg belangrijk voor je is en je boekt een vakantie in een hotel in Finland in de bossen, dan is de voorpret en het genieten op vakantie een stuk makkelijker.

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen zie ik bij heel veel gesprekken naar voren komen in mijn praktijk. Meer zelfvertrouwen, zodat ik me gelukkiger voel in mijn rol als ouder, in mijn relatie of in mijn gezin. Tijdens het traject ‘In 7 weken meer zelfvertrouwen’, gaan we samen werken aan het bereiken van dat doel, ‘meer zelfvertrouwen’. Nu blijkt soms tijdens de eerste gesprekken van het traject, dat er toch een andere waarde dan zelfvertrouwen belangrijker is. Dan maken we samen de keuze waar wij aan gaan werken in het traject van 7 weken!

Wil jij graag kennismaken en overleggen welke hulp het beste bij jou past?