fbpx

Wat is het vriendenprogramma?

Het vriendenprogramma is in Australië ontwikkeld onder de naam Friends Resilience. Het vriendenprogramma is een programma waarbij kinderen en jongeren vaardigheden leren waarmee zij hun gedrag, hun gedachten en hun lichamelijke reacties leren herkennen. Kinderen gaan aan de slag met het leren van handvatten om te groeien in weerbaarheid en om angsten, piekeren en spanning de baas te worden. 

Tijdens de training leren de kinderen, door gebruikt te maken van verschillende werkvormen. We maken gebruik van zowel spelletjes als beweegoefeningen als creatieve opdrachten.

Het programma is door het Nederlands Jeugd Instituut (NJI) beoordeeld als ‘preventief effectief’. Niet zomaar een programma dus, het helpt kinderen dus echt!

Het programma

Het programma is opgesplitst in 3 leeftijdsgroepen:

  • Fijn! Vrienden 5-7 jaar
  • Vriendentraining 8-12 jaar
  • Vrienden voor jongeren 13-17 jaar (beschikbaar vanaf sept. 2022)

Het doel

Het doel van Fijn Vrienden is om jonge kinderen van 5 tot 7 jaar te leren (effectiever) om te gaan met angstige, boze en verdrietige gevoelens en de emotionele veerkracht te versterken.

In de Vriendentraining 8-12 jaar leren kinderen om positiever te denken en daardoor minder te piekeren. Het programma bestaat o.a. uit: Het versterken van de emotionele veerkracht. Het stimuleren van het zelfvertrouwen. Een growt minset ontwikkelen en het leren van probleemoplossende vaardigheden.

Tijdens het Vrienden voor jongeren 13-17 jaar programma leren de jongeren o.a.: Om te gaan met de stress van het leven, weerbaarder te worden. Beter zijn of haar grenzen aan te voelen en te geven. En minder te piekeren en relaxter te leven.


Opbouw van de training

Het Vriendenprogramma neemt kinderen aan de hand van de letters VRIENDEN mee op reis om te leren hun gedrag, hun gedachten en hun lichamelijke reacties beter te leren kennen en aan te pakken. De letters staan voor:

V; Voel je gevoelens (herken en ken gevoelens bij jezelf en bij anderen; leer woorden geven aan wat je voelt en leer seintjes van je lichaam herkennen bij angst, spanning, boosheid, verdriet en blijdschap.

R; Rust en ontspan jezelf. Kinderen onderzoeken wat voor hen helpt om te ontspannen.

I; Ik kan het! Kinderen leren het verschil tussen gevoelens en gedachten. Zij leren wat de invloed van gedachten is op je gevoelens en op hoe je reageert. Kinderen leren niet helpende gedachten om te zetten in helpende gedachten.

E; Een stappenplan maken. Je hoeft iets dat je lastig of spannend vindt niet in één keer te doen. Juist door het op te delen in kleinere stappen kun je de stap aangaan. Kinderen leren in deze fase om oplossingsgericht te denken.

N; Naasten. Wie staan er naast en om jou heen als steunteam? Kinderen leren na te denken over wie hun steunfiguren kunnen zijn, van wie ze kunnen leren en hoe zij zelf een goede vriend voor een ander kunnen zijn.

D; Doe je oefeningen. Het gaat hier om het oefenen en toepassen van het geleerde in verschillende situaties.

EN; En Lach! Herhaling van het geleerde en een positieve afsluiting.

Werkwijze en Kosten

De training kan zowel in een groep (minimaal 3 kinderen) gegeven worden, als individueel.

Wil jij graag weten hoe het allemaal in zijn werk gaat en wat de kosten zijn van het traject. Neem dan contact met me op